| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Het Goede Doel

Page history last edited by Lotte 14 years, 11 months ago

De verloting tijdens de TeachMeetNL@IPON09 heeft €370 opgeleverd. Dat is een aardig bedrag (maar het moet de volgende jeer echt hoger hoor, hebben jullie de prijzen wel goed bekeken!?).

Aan welk goed doel gaan we dat geld schenken? De eerste stap is een lijstje maken. Heb je een suggestie, zet 'm dan hieronder in het lijstje. Op 22 april maak  ik op basis van de voorstellen een poll en dan kunnen jullie zelf stemmen wat het goede doel uiteindelijk gaat worden.

 

Het lijstje:

  1. e-learning4kids 
  2. www.mundico.nl (project Educa). Zodat kinderen in Nicaragua ook naar school kunnen. > voorgesteld door Luc
  3. http://ksuvooratjeh.blogspot.com/ Project ingebracht door Grard Dümmer
  4. http://laptop.org/en/ bekende 1 laptop per child.
  5. To Be Worldwide - Bouwt centra met kinderbibliotheek en faciliteiten voor computertraining. Eerste project in Ghana: zeer succesvol!
  6. Project Milleniumdoelstellingen van de gemeente Zoetermeer. Milleniumdoelstelling 2 Alle kinderen naar school in Jinotega (Nicaragua) zusterstad van Zoetermeer. Er zijn nog zo'n 40.000 leerlingen die nog niet naar school gaan. Jaarlijks wordt er door de bevolking van Zoetermeer 50.000 euro ingezameld. Dat bedrag wordt verdubbeld door de gemeente Zoetermeer en dat bedrag wordt weer verdubbeld door het Rijk. Daarmee heb je op jaarbasis telkens 200.000 te besteden en daar kun je aardig wat scholen kunt bouwen en ook aardig wat OLPC's kunt verstrekken.  Achtergrond over dit project is te vinden op een weblog dat is bijgehouden van de recente reis naar Nicaragua van een delegatie van 10 personen uit de gemeente Zoetermeer.http://nicaragua-reis-stedenband-jinotega-zoetermeer-2009.reismee.nl/ Project ingebracht door Bert Boshoven
  7. OLPC in India en Nepal. Stichting OpenWijs.nl heeft succesvol een OLPC project in Maastricht en Rama (Nicaragua) uitgevoerd. In juli 2009 hopen we met Xplore-Limburg 3 weken naar India en Nepal te gaan om aldaar OLPC projecten op te starten. Samen met leerlingen van middelbare scholen en studenten van hogescholen bezoeken we dan diverse onderwijsprojecten. We zullen de scholen laptops doneren, trainen in het gebruik van de hardware, software en didactiek en zorgen dat er na afloop een beheersorganisatie is die dit initiatief blijft ondersteunen en verder uitbreid. De leerlingen / studenten worden hiermee wereldburgers en ambassadeurs voor ontwikkelingswerk nieuwe stijl: leer het mij zelf te doen! (ipv de mensen afhankelijk te maken van ontwikkelingsgeld). De kinderen in India en Nepal krijgen hiermee beter onderwijs en de beschikking over enorm veel kennis. Het mooie aan OLPC projecten is dat de laptops mee naar huis gaan zodat ook de familie en kennissen er gebruik van kunnen maken. En dat heeft weer een positieve invloed op de landbouw, zorg, nieuwe bedrijvigheid etc. We werken hierbij samen met diverse andere NGO's zodat we het wiel niet opnieuw uitvinden.
  8. Last minute suggestie: stichting Ayni Bolivia - Nederland (www.ayni.nl - website is sterk verouderd, er wordt in mei een geheel nieuwe website gelanceerd), project Chaski (betekent 'messenger' in de inheemse taal Aymara). Chaski is een project dat inmiddels loopt op 24 scholen (met kinderen van de leeftijden 6-18) in de hooglanden van Bolivia (meestal stedelijke gebieden). Het project bestaat uit verschillende stappen. [1] Scholen die aangeven deel uit te willen maken van dit project moeten allereerst zelf een (beveiligd) lokaal beschikbaar stellen en een (ouder)commissie oprichten die projectverantwoordelijk is. Ook moeten ze elk jaar een kleine financiële bijdrage doen aan de stichting. Dit alles is om de gebruikers de verantwoordelijkheid te geven over het project, zodat duurzaamheid gewaarborgd wordt. [2] Vervolgens wordt de school voorzien van geschikte apparatuur door de stichting. De stichting verzorgt de startup (aanleg netwerk, installatie etc.) en traint vervolgens de lokale trainers [3], die betaald worden door de school (als zijnde informatica docenten). De lokale trainers trainen vervolgens de lokale docenten [4] (die op hun beurt de kinderen lesgeven [5]) en soms ook direct de kinderen (met name de wat oudere kinderen).  De lokale trainers volgen regelmatig extra cursussen bij de stichting (in verband met verloop van personeel en ontwikkeling van de technologie) [6]. Dit stelt hen in staat om het gebruik van apparatuur te optimaliseren en hun kennis up to date te houden. Door deze aanpak draaien de projecten op de 24 scholen nagenoeg zelfstandig. Het belangrijkste is dat de gebruikers het gevoel krijgen dat ze niet afhankelijk zijn. Eenmaal getraind kunnen ze zelf hun kinderen opleiden. Kinderen zijn vaak uiterst trots dat hun (arme) school een computerlokaal heeft, terwijl iets rijkere scholen in betere buurten in Bolivia dat vaak nog steeds niet hebben. Door dit project raken veel jongeren op korte termijn vertrouwd met Microsoft Office (soms Linux), databeheer en internet. Op langere termijn leren de jongeren ICT als een gereedschap gebruiken voor hun verdere ontwikkeling die bovendien mogelijkheden biedt om inkomsten te genereren. Stichting Ayni wil na acht jaar succesvol deze projecten uit te hebben gerold een stapje verder gaan. Zij zou graag een programma ontwikkelen om verdere opleiding in ICT te kunnen aanbieden aan de jongeren die zich in deze richting willen specialiseren. Hier is alleen wel geld voor nodig...

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.